Μεσοκάναλες ξέρες


Για κάποιους μια λωρίδα θάλασσας ανάμεσα σε δύο ακτές αποτελεί εμπόδιο. Για άλλους ένα φυσικό σύνορο. Για εμάς τους ψαροκυνηγούς είναι ένας ακόμα ενδιαφέρον τόπος προς διενέργεια της αγαπημένης μας ασχολίας. Τα κανάλια όπως λέγονται στην αργκό, είναι ιδιαίτερα σημεία που συγκεντρώνουν αρκετά πλεονεκτήματα, μα και κάποιες δυσκολίες. Και αν οι κάβοι των αντικριστών ακτών δείχνουν ενδιαφέροντες, δεν θα πρέπει να αρκεστούμε σε αυτούς. Άλλωστε είναι γνωστό πως τα ανεβοκατεβάσματα στο ανάγλυφο δεν εξαφανίζονται κάτω από τη θάλασσα. Επίσης συχνά, ακριβώς λόγω της φύσης των καναλιών, το βάθος δεν προλαβαίνει να φτάσει σε δυσθεώρητα βάθη. Διαθέτοντας τα κατάλληλα μέσα λοιπόν δεν πρέπει να παραληφθεί η εξερεύνηση της διαμόρφωσης του βυθού καθ’ όλο το πλάτος τους. Είναι πολύ πιθανό ενδιάμεσα των ακτών να υπάρχει μια βουνοκορφή αθέατη κάτω από τη θαλασσινή επιφάνεια. Μια μεσοκάναλη ξέρα!

Συνθήκες

Το σημαντικότερο ίσως φαινόμενο που συναντά κανείς σε έναν τέτοιο ύφαλο είναι η παρουσία ρεύματος. Καθώς το θαλασσινό νερό κατά τις αδιάκοπες μετακινήσεις του καλείται να περάσει μέσα από το κανάλι, λόγω «στενότητας» αποκτά μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτό μπορεί να είναι αισθητό μόνο στην επιφάνεια, μόνο στο βυθό ή και σε όλες τις ζώνες βάθους. Κάθε περίπτωση έχει διαφορετική επίδραση στον τόπο, αλλά και στον τρόπο που θα κληθούμε να τον ψαρέψουμε. Δεδομένο επίσης πρέπει να θεωρείται ότι οι συνθήκες (θερμοκρασία νερού, διαύγεια κτλ) αλλά και η παρουσία των ψαριών εξαρτάται άμεσα από αυτή την παράμετρο. Αποτελεί δε πρόσφορο έδαφος για πειραματισμούς αλλά και εξαγωγή συμπερασμάτων από μέρους μας. Είναι ευνόητο επίσης πως υπό αυτό το «καθεστώς» η χρήση σκάφους τόσο για την εύρεση όσο και για να ψαρευτεί με αξιώσεις μια μεσοκάναλη ξέρα είναι απολύτως αναγκαία.

Θηράματα

Το ρεύμα ήταν έντονο. Φτάνοντας στο βυθό κατάφερε να κρύψει το σώμα του πίσω από ένα βράχο. Αιρούμενα σωματίδια και φύκια σαν έρμαια ταξίδευαν μπροστά του. Δύο στήρες κινήθηκαν μερικά μέτρα βαθύτερα δίχως κανένα ενδιαφέρον να πλησιάσουν. Μπροστά και σχετικά κοντά του εντόπισε μια μεγάλη σκιά και αυτή λουφαγμένη δίπλα από ένα βράχο. Κοιτούσε προς τα ανοιχτά περιμένοντας επίσης τη λεία της. Βγήκε από το πόστο και αφέθηκε στο ρεύμα. Πλησίασε δίχως να απαιτηθεί η παραμικρή κίνηση από μέρους του. Το ψάρι θορυβήθηκε αλλά ήταν πλέον αργά. Η βέργα ταξίδεψε ταχύτερα και τον έπληξε στα γεμάτα. Κοντράρισε έντονα κατά την ανάδυση. Ο ροφός σε μια ύστατη απόπειρα, επεδίωξε να βρει καταφύγιο κάτω από ένα βράχο. Δεν τα κατάφερε, η προσπάθεια που απαιτούταν από μέρους του ήταν άλλωστε πολλαπλάσια από ότι σε άλλες περιπτώσεις. Σύντομα ακολούθησε στην επιφάνεια.
Όπως και σε κάθε άλλη ξέρα δεν μπορεί ούτε εδώ να αποκλειστεί η πιθανότητα εμφάνισης οποιουδήποτε είδους ψαριού. Τα μαύρα λοιπόν είναι και εδώ παρόντα με κύριους εκπρόσωπους τους ροφούς αλλά κυρίως τις λιγότερο νωχελικές στήρες. Οι μεν πρώτοι επιλέγουν σημεία στην αποχή που «απαγκιάζουν» από το ρεύμα. Οι δε όντας πιο κινητικές δεν θα διστάσουν να κινηθούν και μακρύτερα από τον πυθμένα κόντρα στο ρεύμα και ενάντια στο μικρόψαρο. Σαργοί και δυσκολότερα σηκιοί θα απαντηθούν επίσης. Στον αντίποδα μια ιδιαίτερη και συχνότερη παρουσία είναι αυτή των σαφώς πιο δραστήριων σκαθαριών. Ένα είδος που φαίνεται να συνεργάζεται στο κυνήγι με τις συναγρίδες. Στο υπόφως νωρίς το πρωί, μα και αργά το απόγευμα τα βαμπίρ θα κάνουν το πέρασμά τους από το κεφάλι ώστε να τραφούν. Τις άλλες ώρες συνήθως βαθαίνουν παραμένοντας αθέατες στις βουτιές μας. Το πλέον «εξτρεμιστικό» όμως κεφαλαίο εδώ είναι τα πελαγίσια. Εκμεταλλευόμενα τα ρεύματα που επικρατούν καθώς και το γεγονός ότι τα στενά συχνά αποτελούν «πέρασμα», παλαμίδες, μαγιάτικα αλλά και τόνοι μπαίνουν στο προσκήνιο. Όντας υποψιασμένοι, έτοιμοι από πλευράς εξοπλισμού και όχι μόνο, απομένει να αναζητηθούν η κατάλληλη στιγμή και οι ιδανικές συνθήκες ώστε να ασχοληθούμε με αυτό το ιδιαίτερο είδος κυνηγιού.

«Μεθοδολογία»

Σαφώς και ο νούμερο ένα παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν σε έναν τέτοιο τόπο είναι το ρεύμα (επανάληψη μήτηρ μαθήσεως). Οι πρώτες βουτιές θα γίνουν στο κεφάλι με σκοπό την εύρεση της φοράς του. Αφού αυτό αποκρυπτογραφηθεί πλέον οι βουτιές θα ξεκινούν μερικά μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση ώστε τελικά όταν φτάνουμε στον πυθμένα να είμαστε κοντά στο επιθυμητό σημείο. Ο κανόνας θέλει να έχουμε το ρεύμα «στην πλάτη» και να προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τη ροή του προς όφελός μας. Στην αντίθετη περίπτωση καταδύσεις όπου το κοντράρουμε είναι καταδικασμένες να έχουν πολύ μικρή διάρκεια, καθώς η συνεχής προσπάθεια εξαντλεί τα αποθέματα οξυγόνου και ενέργειας πολύ γρήγορα. Ειδικά στο καρτέρι, ιδανικά κρίνονται τα πόστα όπου πληρούν το παραπάνω αξίωμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα ψάρια πλησιάζουν κινούμενα κόντρα στο ρεύμα. Ο λόγος; Τα μικρόψαρα για να μην παρασυρθούν είναι αναγκασμένα να κολυμπούν συνεχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που σπρώχνονται. Οι κυνηγοί τους λοιπόν εκμεταλλευόμενοι την προσήλωση προς αυτή την κατεύθυνση, μα και τα σαφώς ανώτερα σωματικά τους χαρακτηριστικά, μπορούν ευκολότερα να τα συλλάβουν ερχόμενοι από πίσω. Έτσι με σωστή τοποθέτηση στο βυθό τα ψάρια θα μας πλησιάσουν κατά πρόσωπο! Ιδιαίτερα βολικό σε έναν τέτοιο ύφαλο κρίνεται το ψάρεμα με βαρκάρη. Αυτός θα είναι συνεχώς κοντά στο ζευγάρι των ψαροκυνηγών παρέχοντας πολλές διευκολύνσεις. Θα τους μεταφέρει στο σωστό σημείο βουτιάς δίχως την ανάγκη για κοπιώδες κολύμπι από μέρους τους, ενώ παράλληλα αποτελεί μια σημαντική δικλίδα ασφαλείας. Αντίθετα σε περίπτωση αγκυροβόλησης, το σίδερο πρέπει να πέσει στο κεφάλι όσο πιο ρηχά και αθόρυβα γίνεται. Σαφώς και πριν ξεκινήσει το ψάρεμα είναι απαραίτητο να ελεγχθεί ότι έχει πιάσει καλά στον βυθό, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις. Και κάτι ακόμα! Συχνά τα στενά αποτελούν διαύλους πλοίων. Αποτέλεσμα αυτού εκτός από τους προφανείς κινδύνους, είναι ότι ανακύπτουν και νομικά ζητήματα. Πριν λοιπόν φορεθεί η μάσκα πάνω από το πολλά υποσχόμενο νέο κεφάλι που ανακαλύφθηκε από την παρέα, καλό θα ήταν να έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν κινδυνεύει ούτε η αρτιμέλεια αλλά ούτε και η τσέπη μας.

Οι καλογρίτσες προσπαθούσαν εναγωνίως να κρατηθούν στον τόπο. Έβαλε το ρεύμα στην πλάτη και κρύφτηκε πίσω από ένα μονόπετρο. Πρώτα μερικές στήρες, σε λίγο και ένα κοπάδι συναγρίδων φάνηκαν στο προσκήνιο. Όλα κινούταν ακριβώς μπροστά του. Η επιλογή του θηράματος είχε ήδη γίνει. Αρκεί να πλησίαζαν. Ένα μικρό σκύψιμο και λούφαξε στο πόστο ακόμα περισσότερο. Ο σκιερός περίγυρος και η παραλλαγή της στολής του τον έκαναν να νιώθει σαν αναπόσπαστο κομμάτι του υποβρύχιου σκηνικού. Αληθές ή αυθυποβολή; Σημασία έχει ότι τους κέντρισε το ενδιαφέρον. Κεφάλωσαν και πλησίασαν κολυμπώντας αποφασιστικά. Εντός βεληνεκούς του όπλου πλέον άρχισαν μια-μια να «σπάνε». Άφησε την πρώτη και τη δεύτερη για να γεμίσει εικόνες. Η τρίτη όμως δεν στάθηκε τόσο τυχερή ακολουθώντας τον στον κόσμο του αέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου